Guidet tur i Vatikanet

Jeg er ikke specielt religiøs og jeg er ikke katolik, men en guidet tur i Vatikanet er absolut et must når vi nu er i Rom.

Det ville næsten være en synd ikke at besøge dette mytiske lille lukkede område, som siden 1378 har huset Paven og har været på UNESCOs World Heritage List siden 1984.

Til trods for at Vatikanet kun er 0,44 km2 og muren omkring den lille stat bare er 3200 m lang, så tager den guidede tur 3 timer og den kunne være endnu længere. For Vatikanet er proppet med kunstskatter fra flere århundrede og der findes uendelige ting at se på og lære om.

Turen starter ved indgangen til Vatikanmuséet og afsluttes på Peterspladsen lige udenfor Peterskirken.

Vi møder vores guide fra When in Rome Tours udenfor deres kontor som ligger få hundrede meter fra indgangen. Vi bliver alle udstyret med radiomodtagere med øresnegl, der får os til at føle os som hemmelige agenter. Det betyder vi kan høre hvad der foregår omkring os, men samtidig også guidens anvisninger (“Here we turn right.”) uden at han behøver at råbe sig hæs for at overdøve de andre til tider meget højrøstede grupper og guider.

Ved indgangen til Vatikanmuseet skal vi igennem sikkerhedskontrol, hvor guiden kontrollerer at ingen viser knæ og damerne skal have dækket skuldrene i det Sixtinske Kapel og Peterskirken. Derefter går turen mod kunstsamlingerne.

Temaet for fremvisningen, lige som meget af symbolikken i Vatikanet er den perfekte cirkel. For alle os der har læst Dan Browns bøger tyndslidte, genkendte vi Vatikanets symbolsprog i alle beskrivelser og det gælder i øvrigt også for resten af Rom.

Første stop på rundturen er i haven med den store grankogle skulptur (et gammelt frugtbarhedssymbol, der går igen mange steder i Vatikanet) – og den moderne sfære.

Grankogle fontæne

Fra haven med grankogle springvandet kan du faktisk se slutningen på den 3 timer lange guidetur, men det er også de sidste skridt udenfor, inden vi kommer igennem St. Peterskirken, hvis kuppel er synlig over skulpturen “En sfære i en sfære”.

Arkitekturen i Vatikanet er fascinerende. Indvendigt er husene flot dekoreret, men når du kigger gennem de forholdsvis små vinduer vi passerede, ser man de høje, tunge grå-brune vægge.

Vi er her på en lørdag og da vi krydser en bro kan vi se at de fleste administrative medarbejdere har fri. Brandbilerne som ses nederst til højre tilhører Vatikanets egen brandmandsstyrke. Når jeg kigger op mod de høje mure undrer jeg mig over hvad de bittesmå biler egentlig kan gøre her?. Måske det stadig bygger på Guds forsyn?

Vi passerer utallige mængder af antikke skulpturer, udsmykkede lofter, antikke vægtæpper og selvfølgelig Rafaels fantastiske vægmalerier. Guiden, som har 7 års universitetsstudier i kunsthistorie bag sig, ved nok til at fortælle om alt. Det mærkes tydeligt at han brænder for det og jeg ønsker bare at høre mere og mere.

Laocoonte og hans to sønner

Ind imellem ved man ikke hvor man skal kigge hen. Alt er udsmykning. Alt er fyldt af symboler.

I sidste ende føler man sig temmelig lille, noget som formentlig er formålet med hele arkitekturen.

Mens vi vandrer videre igennem museet indser vi at en vellykket guidetur i Vatikanet i stor udstrækning bygger på at have en guide der både har kundskaberne i orden, kontakter og en god portion frækhed. Vores guide fører os forbi en stor kinesisk gruppe, blinker indforstået med vagterne, hilser til højre og venstre og eliminerer simpelthen ventetiden foran de allermest interessante kunststykker.

Vi bliver længe ved Raphael Skolen i Athen, en fresco fuld af symbolik. Både Raphael og Michelangelo samt Raphaels elskerinde er synlig i maleriet.

I det Sixtinske kapel gælder fotoforbuddet, da vi nu befinder os i det allerhelligste område i Vatikanet. Her er selv vagterne mere på vagt. Jeg kan ikke helt lade være med at fotografere i smug, men det lykkes mig ikke at få et billede af Michelangelos berømte loftmalerier.

Det Sixtinske Kapel

Da vi når frem til Peterskirken omkring kl. 17:00 hører vi aftensang fra den forreste del af kirken. Vores gruppe består af mange svenskere og derfor får den hellige Birgittas grav ekstra opmærksomhed.

Den hellige Birgittas Grav i Peterskirken

Igen oplever vi stort alting er. Budskabet er klart for alle besøgende i Peterskirken. Os mennesker skal ikke, uanset hvor store vi er, eller hvilken position vi besidder, tro vi er noget i forhold til Gud og hans stedfortræder på jorden.

Så langt her kommer vi i den guidede tur og Vatikanets skønhed begynder at sætte sit præg. Jeg fotograferer helt vildt for at gemme noget til senere.

Nu er turen færdig og vi slutter på Peterspladsen, hvor vi siger farvel til vores guide. Jeg føler, på trods af træthed i benene at jeg har været vidne til noget uforglemmeligt. Det gør egentlig ikke noget om det tager 20 eller 30 år, jeg kommer tilbage, for der er stadig så meget at lære.

Peterspladsen

Vil du også opleve en guided tur ag Vatikanet, finder du alle vores ture på http://www.rombilletter.dk/vatikanet/

 

Museum Rom

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *